Местност Църногорово

Местността Църногорово се намира на около 4 км югоизточно от Малко Търново, около Църногоровска река.

Тя е една от най-красивите местности в района, любимо място за отдих на малкотърновци и гостите на града. Тук е изграден голям параклис „Св. Богородица“. Водата от извора при параклиса е лековита.

Аязмото с лековита вода на параклис "Св. Богородица"

Аязмото с лековита вода на параклис „Св. Богородица“

От средата на ХІХ в. в деня на Голяма Богородица (28 август) тук се провежда традиционният Църногоровски панаир. Заедно с панаира в м. Делиево (дн. в Турция) двата събора са били най-прочутите и на тях е идвало населението от цяла Странджа.

След 1992 г. Църногоровският панаир е част от Летните културни празници на община Малко Търново.

Всяка година в деня на Голяма Св. Богородица се е организирала черковна служба и голям панаир, както в годините на османското робство, така и след Освобождението.

Исторически данни сочат, че в панаира взема участие почти цялото наслеление на Малко Търново, съседните села, присъствали са дори и гости от вътрешността на страната. До освобождението на панаира са били чести гости и хора от съседните турски села.

Още в древни времена в местността Църногорово е имало построена малка църква „Голяма Св, Богородица“. Древната църква е била малка – вътре дълга 5 метра и широка 4 метра. През периода 1923/1924 година църквата се срутва сама.

На 25 Юли 1926 част от членовете на черковното настоятелство, околийският началник Дико Русев и инженер Ангелов пристигат с каруца в Църногорово. Оглеждат местността и решават на мястото на старата църква да се построи нова, по-голяма църква с дължина 10 метра и ширина 6 метра.

Използвани материали: Енциклопедичен справочник Малко Търново